Наші науковці презентували свої дослідження на міжнародному форумі в м.Фес ( Королівство Марокко)

Міжнародний форум «Роль просвіти у розвитку гендеру та прав жінок в арабському світі та європейському регіоні» пройшов нещодавно в у місті Фес (Королівство Марокко). Захід був організований в рамках проекту Еразмус + КА2 «GeSt – Гендерні студії: Крок до демократії та миру у сусідніх до ЄС країнах з різними традиціями», №561785-EPP-1-2015-1-LT-EPPKA2-CBHE-JP, учасником якого є, зокрема, і Прикарпатський національний університет.

Наш заклад вищої освіти на Форумі представляла делегація у складі менеджера проекту та провідного фахівця відділу управління проектами Ольги Зінюк, керівника академічної робочої групи проекту, завідувача кафедри соціальної психології філософського факультету, професора Лариси Заграй, декана філософського факультету, професора Ігора Гояна та доцента кафедри соціальної психології філософського факультету Оксани Чуйко.

Форум проходив на базі Університету Сіді Мохамеда Бен Абделлах та став заключним заходом трирічної співпраці науковців різних спеціальностей з 6-ти країн світу в рамках проекту. В обговоренні гендерних проблем брали участь представники 10-ти університетів Європи та Африки. Європейський регіон був представлений університетами з країн Євросоюзу (Університет Вітовта Великого (Каунас, Литва); Університет Аристотеля (Салоніки, Греція); Центральноєвропейський Університет (Будапешт, Угорщина) та України (Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (м.Івано-Франківськ); Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені В. Винниченка (м.Кропивницький);  Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя (м.Ніжин)). Африканський континент презентували  Університет Сусса та Університет Мануби (Туніс); Університет Султана Мулей Слімана (м.Бені-Мелаль, Марокко) та Університет Сіді Мохамеда Бен Абделлаха (м.Фес, Марокко).

У рамках програми заходу представники університетів-партнерів проекту звітували про досягнення, ділилися набутим досвідом, обговорювали проблеми міждисциплінарного дослідження гендеру та викладання гендерних студій в навчальних закладах, окреслили перспективи подальшої співпраці. Власні дослідження та напрацювання презентували,зокрема, науковці нашого університету. Зокрема, професор Лариса Заграй представила “Тематичний аналіз у дослідженні гендерного досвіду особистості”. Професор Ігор Гоян у своєму виступі розкрив питання гендерної толерантності як аксіологічного та ідеологічного процесу. Про гендерну рівність як чинник кар’єрного розвитку жінок розповіла доцент Оксана Чуйко.

Під час Форуму обговорювалися також проблеми гендеру в різних його аспектах: освіта, ідеологія, політика, медіа, релігія, розвиток особистості та права жінок. Формат форуму передбачав поєднання наукових доповідей із інтерактивними формами: дискусіями та майстер-класами.

У заключний день форуму відбулося підбиття підсумків роботи проекту Еразмус + КА2 «GeSt – Гендерні студії: Крок до демократії та миру у сусідніх до ЄС країнах з різними традиціями», №561785-EPP-1-2015-1-LT-EPPKA2-CBHE-JP.

Більше інформації про проект GeSt та результати його діяльності можна знайти на сайті http://gestproject.eu/. Приєднуйтесь до нас також у мережах Facebook (https://www.facebook.com/gestproject.eu/) та LinkedIn (https://www.linkedin.com/groups/8581671).