Урочисте відкриття Бізнес Академії

Сьогодні у Прикарпатському національному університеті для півфіналістів першого онлайн-конкурсу екологічно дружніх стартап-проєктів відбулося відкриття Бізнес Академії. Захід проходить на базі Регіонального акселератора GCIP, який створений у Прикарпатському національному університеті в рамках Проєкту Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) та Глобального Екологічного Фонду (ГЕФ) «Глобальна інноваційна Програма чистих технологій для малих та середніх підприємств (МСП) в Україні». Впродовж трьох тижнів вересня на базі акселератора буде реалізована акселераційна програма за стандартами ЮНІДО/ГЕФ.

Саме під час Бізнес Академії відбулося представлення цієї програми. Захід провели у форматі онлайн. Учасників привітали ректор університету Ігор Цепенда, проректорка із наукової роботи та координаторка проєкту Валентина Якубів, а також Національний координатор Проєкту ЮНІДО/ГЕФ GCIP Ukraine Ігор Кирильчук та Координаторка тренінгових програм ЮНІДО/ГЕФ GCIP Ukraine Катерина Перната.

«Наш університет протягом багатьох років займається напрямом – екологічно чисті технології. Це і на факультеті природничих наук, фізико-технічному факультеті. Ми маємо сформовані дуже цікаві наукові школи, навколо яких створюється багато студентських проєктів. І ці стартапи, які сьогодні розпочинаються, дозволять нам зовсім по-іншому подивитися на реалізацію будь-якого бізнес-проєкту саме з точки зору того, щоб не зашкодити довкіллю, не зашкодити своєму оточенню, не зашкодити людству. Це цікавий проєкт, тому що він спрямований, в першу чергу, на формування екологічного мислення і, впевнений, що він буде успішним», – зазначив ректор Ігор Цепенда.

Національний координатор Проєкту ЮНІДО/ГЕФ GCIP Ukraine Ігор Кирильчук розповів, що Проект Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) та Глобального Екологічного Фонду (ГЕФ) «Глобальна інноваційна Програма чистих технологій для малих та середніх підприємств (МСП) в Україні» спрямований на підтримку та зміцнення підприємницької екосистеми з впровадження інноваційних чистих технологій (CleanTech) в Україні.

«Приємно, що Прикарпатський університет став базовим для регіонального акселератора програми ЮНІДО. У вас великий потенціал, професійна командна робота і готовність молоді, винахідників працювати в Україні. Впевнений? що ця Бізнес Академія, яка стартує сьогодні, стане для учасників добрим підгрунтям для отримання необхідних знань і ми будемо мати успішні приклади втілених стартап-проєктів», – сказав Ігор Кирильчук.

Координаторка проєкту, проректорка з наукової роботи Прикарпатського університету Валентина Якубів розповіла, що на базі створеного в ПНУ Регіонального акселератора GCIP для інновацій, технологій та стартапів у Івано-Франківській області впродовж червня-липня поточного року пройшов перший онлайн-конкурс екологічно дружніх стартап-проєктів. Участь у ньому взяло 74 команди з різних міст Івано-Франківщини та України. Серед стартаперів – учні закладів загальної середньої освіти, студенти університетів, малі та середні підприємства, організації, творчі колективи, наукові товариства та спілки, винахідники. До фіналу потрапило 20 команд. Саме команди півфіналістів візьмуть участь в акселераційній програмі за стандартами ЮНІДО/ГЕФ. По завершенні програми автори стартап-проєктів позмагаються у фінальному етапі за головний приз – 2,5 тисяч доларів США на розробку свого стартапу.

«Хочу подякувати Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) та Глобальному Екологічному Фонду (ГЕФ) за співпрацю і допомогу в реалізації цього проєкту. Це перший проєкт Фонду в нашому університеті. Радіємо з того, що завдяки участі у цьому грантовому конкурсі ми змогли створити в Прикарпатському університеті такий осередок, який може допомагати та підтримувати наших стартаперів. Адже, стартапери – це наші учні шкіл, студенти різних закладів вищої освіти, викладачі та науковці, винахідники. Сьогодні галузь екологічно чистих технологій – це надзвичайно важлива ділянка роботи, яка є на межі різних спеціальностей», – зазначила Валентина Якубів.

Координаторка тренінгових програм ЮНІДО/ГЕФ GCIP Ukraine Катерина Перната розповіла, що Прикарпатський національний університет став третім закладом вищої освіти в Україні, на базі якого відкрито регіональний акселератор.

« Для всіх учасників хочу сказати, що тільки від вас залежить якою буде ця програма. Організатори підготували дуже цікаву програму по всіх елементах, які потрібні для вашого бізнесу. Будьте активні, розвивайтеся і намагайтеся себе показати і показати свій стартап», – звернулася до учасників Бізнес Академії Катерина Перната.

Під час онлайн-заходу менеджер регіонального акселератора Любомир Никируй та асистентка регіонального акселератора Ірина Григорук представили загальну концепцію Бізнес Академії та її складові елементи: тренінгову та менторську програму для підприємців-початківців й інноваторів з розвитку та вдосконалення комерційних проєктів. Учасники Академії презентували свої стартап-проєкти та познайомилися з менторами й експертами.

Зазначимо, що Бізнес Академія складається з трьох навчальних модулів, які триватимуть із 14 вересня по 30 вересня 2021 року. 30 вересня відбудеться фінал, де буде визначено команду переможця.